Ny episode av Fast Føde - "Hvordan så de første kristnes bibel ut?"
- Ingvald Kårbø
- 2. apr.
- 3 min lesing

Har du fått med deg at P7 har startet opp en ny podcast i samarbeid med foross.no? I denne andre episoden av "Fast Føde", får vi gleden av å bli bedre kjent med Tomas Bokedal, forsker ved NLA Høgskolen. Bokedal deler av sin kunnskap fra sin forskning på tidlig kristendom og utviklingen av Det nye testamentets kanon. I resten av denne artikkelen får du et lite innblikk i hva denne podcastepisoden har å by på.
En svensk bekjentskap Tomas Bokedal trer inn i studio, og vi blir raskt kjent med hans svenske bakgrunn, samt hans akademiske reise som startet med naturvitenskap, men som etter hvert fant veien til teologistudier. Tomas deler hvordan hans interesse for teologi vokste frem gjennom inspirasjon fra lærere og venner, samt hvordan han ble fascinert av å søke sannhet og mening i troen.
Konsentrasjon om kristologi
Hva trodde de kristne i den første tiden om Jesus Kristus? Gjennom intervjuet viser Tomas hvordan den tidlige kristne kirke hadde en høy forståelse av Kristus. Denne forståelsen ser vi i kristne manuskripter som fra første stund plasserte Jesus på samme nivå som Gud. Tomas fremholder at dette ble anerkjent som et grunnleggende element i tidlig kristen tro. Denne tidlige kristologi reflekteres også i hvordan manuskriptene fra den tiden har markert Guds navn på særegne måter, kjent som "Nomina Sacra".
Nomina Sacra og skrifttolkning
"Nomina Sacra", eller de hellige navnene, er en teknikk hvor bestemte guddommelige navn er markert i tidlige manuskripter. Tomas understreker hvordan disse markeringene fremhever det kristologiske fokuset i tekstene, og hvordan dette var en del av en bredere bevegelse for å understreke troens regel. Vi får et innblikk i hvordan disse markeringene påvirker tolkningen av skriftene og hvordan de ble brukt som et verktøy for å forstå skriftspråkene på en dypere måte.
Kristus som sentrum
Bokedal belyser også hvordan troens regel, trosbekjennelsene, og markeringene av Guds navn i manuskriptene alle peker mot Kristus som sentrum i troen. Gjennom tidlig kristen historie har det alltid vært en sterk forbindelse mellom skrift og troens bekjennelse, noe som viser seg i både trosbekjennelsens struktur og innhold. Tomas diskuterer hvordan Kristus-begrepet ble sentralt på flere ulike nivåer, noen ganger bokstavelig som i midtpunktet i skriftens indeling.
Kanonisering og historisk betydning
Intervjuet tar også for seg debattene rundt etableringen av Det nye testamentet. Tomas klargjør misoppfatninger om kirkemøtene, og forklarer hvordan kanon ble utviklet gjennom en lang historisk prosess, heller enn som et resultat av en enkel beslutning på ett enkelt møte. Han underbygger også viktigheten av å forstå hvordan de tidlige kristne allerede forholdt seg til en etablert delkanon.
Avslutning
Som avslutning reflekterer Tomas over hva hans forskning kan bety for dagens kristne. Han håper at ved å forstå de historiske røttene til kristologien, vil troende kunne finne både trøst og inspirasjon i å se Kristus som sentrum på nye måter. Tomas’ arbeid gir oss en dypere forståelse av troens regler, og lar oss se hvordan tidlige kristne skrifter fortsatt kan inspirere dagens tro.
Vi takker Tomas Bokedal for hans innsiktsfullhet og ser frem til flere spennende episoder av "Fast Føde". Guds velsignelse ønskes alle våre lyttere, og vi inviterer deg til å få med deg de kommende episodene for videre refleksjoner og samtaler om troens påvirkning i hverdagen.
Forfatteren av denne artikkelen har brukt kunstig intelligens i arbeidet med artikkelskrivingen.
Comments