top of page

Varig frukt i Tadsjikistan

Med under 1% kristne, er Tadsjikistan i Sentral-Asia et land som må regnes som unådd for den kristne tro. Sammen med Trans World Radio (TWR) arbeider P7 Kristen Riksradio for at flere kan få høre evangeliet i dette flotte landet.


Photo by Joel Heard on Unsplash
Illustrasjon: En mann i Dushanbe (Foto: Joel Heard på Unsplash)

P7 har i flere år engasjert seg tungt i arbeidet i Tadsjikistan. P7 har finansiert studio, lagt til rette for at medarbeidere skal kunne bo og arbeide godt, og finansiert programproduksjon på morsmålet. Myndighetene ser ikke positivt på misjonsarbeid, og både radioarbeid og menighetsliv må i stor grad foregå i det skjulte.


Tadsjikistan er en av flere nasjoner som oppsto i kjølvannet av Sovjetunionens oppløsning. Landet har et sekulært styresett selv om befolkningen består av 98% muslimer. Med Taliban og Afghanistan som nærmeste nabo i sør, jobber myndighetene iherdig med å hindre radikaliserte grupperinger å få fotfeste i landet. Dette gjør at all religiøs aktivitet er underlagt streng statlig kontroll, og all religionsutøvelse skal foregå i godkjente lokaler. Religiøse samlinger utenom dette kan straffes med strenge bøter. Når det samtidig kan være problematisk å få de nødvendige godkjenningene fra de lokale myndighetene, kan det være vanskelig å finne seg et fellesskap der en kan høre Guds ord.


En av lederne for mediearbeidet i Tadsjikistan sier at det på mange måter har blitt vanskeligere å være kristen i landet de siste årene.

- Selv om det ikke er noen offisiell forfølgelse av kristne i Tadsjikistan, er det veldig vanskelig eller nesten umulig for små tadsjikiske menigheter å få bli registrert. Det er forbudt å evangelisere eller å spre Guds ord i landet. Forkynnelse er kun tillatt inne i godkjente kirkebygg. Det er også mange som ikke kan delta på gudstjenester hvis de har en muslimsk bakgrunn. Det er fordi familien eller slektninger hindrer dem i å ha kontakt med kristne.


- Bare for russere og europeere

De fleste kristne i Tadsjikistan er ortodokse, og det er bare 0,1% evangeliske kristne i landet. Med en historie under russisk innflytelse, er mange tadsjikere preget av en tanke om at kristendommen bare er for russere eller europeere. Men med radioprogrammer på tadsjikisk er det flere og flere som oppdager at evangeliet også gjelder dem, og det gjør inntrykk å høre om Guds kjærlighet på sitt eget språk. Flere vitner om at de har kommet til tro på grunn av programmene, som er tilgjengelige for alle som har mulighet til å få inn radiosendingene via antenne eller Internett.


En kvinne forteller:

- Jeg forstår bare tadsjikisk. Det som gjorde meg oppmerksom på Gud, var å høre om Jesus på mitt eget språk. Før trodde jeg at bare russere eller europeere kunne være kristne, nå er jeg en kristen selv.


"Det som gjorde meg oppmerksom på Gud, var å høre om Jesus på mitt eget språk"

Hjelp til huskirker

Støtten fra P7 går i dag primært til programproduksjon på tadsjikisk, og det lages flere programserier med bibelundervisning og veiledning som sendes ut til folket. I tillegg til vanlige radiosendinger, er programmene tilgjengelige via nettradio, sosiale medier og apper. Noen av programmene er spesielt laget for husmenigheter, kristne familier og andre smågrupper som møtes i sine hjem. Gjennom programmene får de råd og hjelp til hvordan man driver et lite menighetsfellesskap, samt systematisk undervisning i den kristne tro som kan brukes i samlingene. Slik kan troen få næring til åndelig vekst og modning.


Selv om det kan være svært vanskelig å være kristen i Tadsjikistan, og mange opplever motstand og forfølgelse, er er det fortsatt mange muligheter i landet.

- Selv om situasjonen er som den er, har vi fortsatt mulighet til å nå folket med Guds ord. Det er mulig å utvide arbeidet ved å bruke media, Internett, sosiale medier, mobil-apper, og ved å distribuere radioer og minnekort, sier TWRs representant i landet.


"Vi har fortsatt mulighet til å nå folket med Guds ord"

Utdeling av radio med minnepinne

Tadsjikistan er et vakkert land der over 90% er dekket av et storslått fjellandskap. 70% av befolkningen bor utenfor byene og har begrenset eller liten tilgang til Internett. Det ble derfor besluttet å kjøpe inn små reiseradioer med mulighet for å koble på en minnepinne. Pakker med radio og minnekort ble igjen distribuert ut til grupper og enkeltpersoner “utenfor allfarvei”. På en minnepinne kan man lagre opp til 280 programmer, og slik får folk tilgang til mye godt innhold selv om de ikke har nettilgang. Mange uttrykker stor takknemlighet for “pakkene”, og vi vet at vi når inn der vi ellers ikke hadde nådd på grunn av disse “pakkene”.


Pakker med reiseradioer og minnepinner sørger for at budskapet når ut i Sentral-Asia (Foto: TWR)

“Vil du være med?”

For P7 Kristen Riksradio er det viktig “å forkynne de gode nyhetene om Jesus Kristus” – ikke bare i Norge, men også der mennesker ennå ikke har fått høre budskapet. Derfor er vi takknemlige for samarbeidet vårt med Trans World Radio. Men for å kunne drive mediemisjon her til lands og internasjonalt, trenger vi flere støttepartnere. Kanskje du vil stå med oss i denne viktige tjenesten ved å bli en fast giver til P7? Vi kan garantere at det fører til “varig frukt” – for Guds ord vender aldri tomt tilbake!


Mariette Oosterhoff, ansvarlig for TWRs kontakt med partnere i Europa og Sentral-Asia sier:

- Vi er så takknemlige for P7s støttepartnere! Takket være deres gaver kan folket i Tadsjikistan nå høre Jesu ord talt til dem på sitt eget hjertespråk (tadsjikisk)! Andre som blir hindret fra å gå i kirken av sine slektninger, kan nå lytte til kristne program og musikk i sine hjem.


Bønn for Tadsjikistan

I tillegg til økonomisk støtte, er det også behov for bønnedekning. Her er noen konkrete bønneemner vi har fått fra teamet i Tadsjikistan:

  • Be for teamet vårt i landet, om sikkerheten for våre ansatte

  • Be for myndighetene, slik at Gud vil gi dem visdom til å styre landet

  • Be om at det kan bli fred i Pamir-regionen

  • Be for kristne som er forfulgt for sin tro

  • Be om vekkelse og at det blir etablert flere nye menigheter

87 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page