Nå kan du høre Alfred Hauges roman om Hans Nielsen Hauge på P7. Boka er innlest av Kari-Margrete Rensel Løvgren som bor i Skien. Hun har jobbet i rusomsorgen og i skole- og helsesektoren. Nå driver hun blant annet et eget litterært arbeid.
Kari-Margrete forteller at hun kom over romanen for et år siden og ble nysgjerrig. At det var en bok i romanform av anerkjente Alfred Hauge (1915–1986) , gjorde at hun fikk enda mer lyst til å lese den. Romanen ble første gang utgitt i 1947. Etter hvert fikk hun lyst til å lese inn boken slik at flere kunne få glede av den.
– Jeg håper produksjonen vil bli både til velsignelse og ettertanke for lytterne
– Hvorfor ville du lese inn akkurat denne boken?
– Hans Nielsen Hauge har lenge fascinert meg, Og her, med den gode og lune fortellerstilen til
forfatteren, ble det en stor opplevelse å «følge han». Og da slo det meg: tenk om jeg kunne lese inn disse svært nære og levende fortellingene, slik at denne gamle boka ble løftet fram igjen? Her er det både kjente og ukjente historier – hendinger helt fra guttedagene da han holdt på å dø i Glomma, og fram til hans siste pust i mars 1824, forteller Kari-Margrete.
Så tenkt så gjort. Hun fikk tillatelse fra tidligere bokutgiver til en lydproduksjon for radio.
– Jeg håper produksjonen vil bli både til velsignelse og ettertanke for lytterne, sier Kari Margrete.
Kritikerrost forfatter
Alfred Hauge (1915–1986) var en norsk forfatter og journalist fra Finnøy kommune i Ryfylke i Rogaland. Alfred Hauge vokste opp på øya Kyrkjøy. Ved Sjernarøy kyrkje på øya, er det reist et minnesmerke over Alfred Hauge, som gjennom livet sto for en rekke kritikerroste bokutgivelser. Mest kjent er han muligens for trilogien om utvandrerpioneren Cleng Persson som han fikk Kritikerprisen for i 1965.
– Hva kan kristne i Norge lære av Hans Nielsen Hauge i dag?
– Å, det er mye! Kanskje først og fremst tenker jeg på det som ble varemerke til Hans Nielsen Hauge: hengivenheten til Jesus – og ut fra den, trangen han fikk til å «elske alle mennesker», som han uttrykte det. Her lærer han oss hva som er nøkkelen for våre liv. Et utgangspunkt som faktisk resulterte i at hele Norge ble forandret – både åndelig og materielt. Hvilken sprengkraft!
Forbilde 200 år etter sin død
Kari-Margrete trekker også fram det Hauge lærer oss om bibeltroskap og utholdenhet; om å være lys og salt, og være villig til å lide for Jesus, som viktige budskap til vår egen tid.
– Tross all motstand, arrestasjoner og tunge fengselsår, vek han ikke fra det han trodde på, men levde etter det i møte med både mennesker og «øvrigheten». Et utrolig forbilde! Dette er like aktuelt å se opp til og ta lærdom av 200 år etter hans død, sier Kari Margrete Rensel Løvgren.
På radio, app og podcast
Serien med opplesing fra romanen blir å høre på P7 Kristen Riksradio på tirsdager kl. 11 og med reprise samme kveld kl. 20. Serien vil også bli tilgjengelig for lytting på nettet, via P7-appen og som podcast.
Comments